Det höjda rut taket tog alla rekord

Det höjda rut-taket gör avtryck direkt. Under sommaren sattes nytt rekord i subventionerade städtjänster och andra hushållsnära tjänster.

Det höjda rut-taket gör avtryck direkt. Under sommaren sattes nytt rekord i subventionerade städtjänster och andra hushållsnära tjänster.

Enligt en artikel publicerad i SvD näringsliv ökade omsättningen med cirka 150 miljoner kronor till drygt en miljard kronor jämfört med samma tid förra året.

För så mycket handlade närmare 300 000 svenskar rut-tjänster under juli. För hälften av den summan får köparna göra skatteavdrag. Summan var visserligen högre tidigare i år, i januari, men räknat per person nådde rut-köpen i juli den högsta nivån hittills, enligt statistik från Skatteverket.

Runt en miljon svenskar köper nu rut-tjänster årligen, om trenden håller i sig, och har därmed gått om rot (bygg- och hantverkstjänster), dock inte i belopp eftersom hantverksjobb som regel är dyrare. Så det går inte att säga att rut bara är för de rika, som det ibland har hävdats i debatten, även om skatteavdragen är störst i områden med fler välbeställda.

– Synen på rut-tjänster har förändrats, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Den ökade efterfrågan på hushållsnära tjänster hänger med största sannolikhet samman med att taket höjdes vid halvårsskiftet, från 25 000 till 50 000 kronor per år, enligt Blank Thörnroos. Skatteavdraget är 50 procent av den köpta tjänsten.

"– Men egentligen är det inte så många som slår i taket, säger hon, som dock ändå tror att diskussionen och uppmärksamheten kring det återställda taket skyfflat undan en del osäkerhet kring vad som gäller, och därmed bidragit till att fler nu köpt skattesubventionerade hushållstjänster.

Städ- och trädgårdstjänster är det vanligaste. Företaget Hemfrid märker så stor efterfrågan att man hade svårt att klara beställningarna.

– Så nu anställer vi, säger Hemfrids vd Maria Andersson, som är övertygad om att regeländringen förklarar det ökade trycket.

– Det har vi sett förut, vid en höjning eller sänkning av taket får det genomslag direkt, säger Maria Andersson.

Hon räknar med att trenden håller i sig och planerar för att anställa cirka 25 procent fler än under förra året. Hon pekar gärna på att en hög andel av de anställda är utrikesfödda.

– Och vi har inget krav på svenskakunskaper vid anställningstillfället, säger Maria Andersson."

Fakta om RUT avdraget

Vid till exempel städning och barnpassning kan du ha rätt att dra av hela 50 procent av kostnaden. Men för att ta del av rutavdraget ställs en del krav. Här går vi igenom allt du behöver veta.

Vad är rutavdrag?

Rut står för rengöring, underhåll och tvätt och innebär att du som privatperson kan göra skatteavdrag för arbetskostnaderna när du anlitar någon som hjälper dig med exempelvis städning eller trädgårdsarbete.

Dessa tjänster kan du få rutavdrag för

För att ha rätt till rutavdrag ska tjänsten utföras i eller i nära anslutning till din bostad. Du kan även få rutavdrag för dina föräldrars bostad.

Här är ett urval av de tjänster du kan få rutavdrag för:
• Barnpassning upp till att barnet går i årskurs sju. Endast föräldrar eller vårdnadshavare kan få rutavdrag och barnet måste passas i eller nära sin bostad – med undantag för lämning och hämtning på skola eller aktivitet.

 Flyttjänster där ett företag hjälper dig att flytta. Du kan även göra avdrag för flyttstädning och hjälp med att packa ner och upp dina saker.

• Reparation, underhåll eller installation av data- och it-tjänster som exempelvis wifi, dator, läsplatta, skrivare, teve och parabol.

• Städning i din bostad. Du kan dock inte göra avdrag för städning av gemensamma utrymmen som exempelvis trapphus eller grovstädning med högtryckstvätt och golvboningsmaskiner.

 Reparation av vitvaror som exempelvis tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, spis, kyl och frys.

• Trädgårdsarbete där du anlitat hjälp för bland annat gräsklippning, trädfällning, klippning av häckar, buskar och rosor. Du får inget avdrag för exempelvis hjälp med att plocka frukt från träd, skadedjursbekämpning och anlägga gräsmatta.

Här kan du se en komplett lista på tjänster du kan få rutavdrag för.

Så mycket kan du få i rutavdrag 2019

Du som är över 18 år får göra rutavdrag på max 50 procent av arbetskostnaden, men för max 50 000 kronor per år. Beloppet höjdes från 25 000 kronor till dagens 50 000 kronor den 1 juli 2019.

Om du tidigare i år har köpt ruttjänster för över 25 000 kronor kan du efter den 1 juli 2019 göra en omprövning på resterande belopp och får pengar tillbaka. Kontakta det företag du anlitat och be dem skicka in en ny ansökan till Skatteverket.

Tänk på att rut- och rotavdraget slås ihop och att du sammanlagt får göra avdrag för max 50 000 kronor per år. Om du redan har utnyttjat maxbeloppet för rotavdrag, vilket är 50 000 kronor, har du inget kvar att använda till rut.

På Skatteverkets hemsida kan du se hur mycket rut- eller rotavdrag du har kvar att använda.

Krav för att få rutavdrag

För att kunna utnyttja rutavdraget ställs en del krav på dig och din bostad. Du måste vara minst 18 år gammal och bo eller betala skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst. Dessutom måste du ha rutavdrag kvar att utnyttja.

Till skillnad från rotavdraget behöver du med rutavdrag inte äga din bostad. Men du måste bo helt eller delvis i den. Ett dödsbo kan få rutavdrag om arbetet genomförts före dödsfallet.

För att avdraget ska komma med i din deklaration året efter måste du ha betalat för arbetet innan årsskiftet.

De här personerna får inte utföra rutuppdrag för dig

Det företag eller den person du anlitar måste ha en svensk F-skatt eller A-skatt. Du får inte avdrag för arbete som du eller en släkting utfört åt dig. Som släkting räknas bland annat maka, make, sambo (om ni varit gifta eller fått gemensamma barn), föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och barn. Du får heller inte anlita din enskilda firma för att göra jobbet i din bostad.

Vem sköter betalningen till Skatteverket?

Den du har anlitat för uppdraget gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura. När du har betalat fakturan kan utföraren begära en utbetalning från Skatteverket. Du som beställare behöver inte göra något eller ligga ute med pengar. Det du ska tänka på är att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under året för att få använda avdraget.

tjänstertjä