Julstädning - Checklista från Öviks Städservice

Nu börjar det vara dags att julstäda hemmet. Men har du ont om tid och känner dig stressad? Då finns det två alternativ; Boka in städning med Öviks Städservice här>>> eller följ checklistan nedan för att göra städningen mer effektiv.

Nu börjar det vara dags att julstäda hemmet. Men har du ont om tid och känner dig stressad? Då finns det två alternativ; Boka in städning med Öviks Städservice eller följ checklistan nedan för att göra städningen mer effektiv.

Tidningen ELLE har sammanställt en bra städlista som ger dig mer tid över till familj och vänner.

1. Prioritera och gör en plan för julstädningen

Gör upp en konkret plan över det du ska göra och i vilken ordning du ska göra det. Den här listan kan vara en grund som du personaliserar efter ditt hem och dina behov. Prioritera de rum där ni främst tillbringar tid i jul, exempelvis i köket, hallen och vardagsrummet, och lägg ambitionen på en rimlig nivå. Ingen gäst kommer att inspektera om det finns damm bakom elementet i sovrummet.

Rangordna det som är viktigast, exempelvis att rensa skor och jackor i hallen och dammsuga, och låt det som är mindre viktigt hamna längst ner på din egen checklista.

2. Börja med att rensa

Det är viktigt att var sak har sin plats. Om du har ett överflöd av saker som ligger i vägen är det svårt att städa effektivt och hur rent du än gör det kommer sakerna att få det att se stökigt ut.

Börja med att ställa saker på sin rätta plats och gå sedan runt i hemmet med en korg eller låda som du fyller med saker som inte ska ligga framme eller har en egen plats. Passa på och rensa ut det du inte längre behöver om du hinner. Ingen tid till att rensa ordentligt? Ställ undan lådorna med saker och gå igenom dem när det nya året tar vid och gör dig av med det som inte längre behövs.

3. Dammtorka

Jobba systematiskt, uppifrån och ner och börja från ett hörn längst in i rummet. Glöm inte att torka av lampor som ofta samlar damm. Tänk också på att plocka undan prydnadssaker när du torkar av större ytor för att kunna göra det effektivt i ett svep, istället för att kryssa fram mellan föremålen och missa fläckar.

Använd en dammvippa till de mer känsliga materialen och detaljerna. Avsluta med att torka av dörr- och fönsterkarmar samt knoppar, handtag och strömbrytare med en trasa.

4. Dammsug

När du torkat av damm kan du dammsuga rent på golvet. Passa på och dammsug soffan, fåtöljerna och prydnadskuddarna också, det ger dem en ordentlig uppfräschning om du inte hinner eller kan tvätta överdragen. Avsluta med att fluffa till kuddarna för ett nystädat intryck.

Tips! Byt dammsugarpåse innan du sätter igång för effektivare dammsugning.

5. Städa badrummet snabbt

Ett rent badrum är högt upp på priolistan för många. Börja med att spraya rengöringsmedel i toaletten och låt det verka medan du torkar rent handfatet, spegeln, golvsilen och eventuella duschväggar. Rengör sedan toaletten och byt till sist ut rena handdukar.

Tips! Gör en checklista för städningen efter jul istället för att försöka göra allt inför helgen. Låt tvättmaskinen rengöra sig själv under mellandagarna när du har mer ledig tid och julstressen lagt sig.

6. Städa köket effektivt

I köket är det lätt att gå in på detaljnivå i städningen, men har du ont om tid för julstädningen gäller det att prioritera de viktigaste detaljerna. Torka av spis, ugn och micro med såpa och vatten för miljövänlig och snabb rengöring.

Saker som du med gott samvete kan göra efter julen är att frosta av frysen, rengöra kylen, sopkärlen och diskmaskinen. De fylls med mat och rester, kladd samt smulor under julen och förtjänar en ordentligt rengöring efteråt.

7. Bädda rent

Tvätta kuddar och täcken eller vädra dem utomhus om du har ont om tid inför julen. Bädda sedan sängen med nytvättade påslakan.

8. Tvätta golven

Avsluta julstädningen med att tvätta rent golven i alla rum eller de du prioriterat i din julstädning.

9. Julpynta

Om du väljer att anlita Öviks Städservice att julstäda åt dig kan du hoppa direkt till punkt 9 och börja julpynta nu.